H ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΦΟΥ

Ευρωπαικά Προγράμματα

Πράγα

  Print E-mail

H Τεχνική Σχολή Πάφου στην Πράγα.

Η Τεχνική Σχολή Πάφου συνεχίζει ένα θεσμό που ξεκίνησε να υιοθετεί εδώ και αρκετά χρόνια με την ενεργή της συμμετοχή στα Ευρωπαϊκά προγράμματα .

Έτσι μέσα στα πλαίσια του προγράμματος <Leonardo Da Vinci>. το σχολείο μας δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται μεταξύ των χωρών που διοργάνωσαν ένα “project” με θέμα «Τεχνική Εκπαίδευση και πρακτική εξάσκηση για τους νέους»

Οι συνάδελφοι που έλαβαν μέρος ήταν η κ. Μαρούλα Χριστοδούλου Β/διευθύντρια και κ. Χρίστα Χριστοφή Εκ/τρια Ξενοδοχειακών.

Οι χώρες που συμμετείχαν ήταν, Σλοβενία ,Αυστρία, Ιταλία, Τσεχία και Κύπρος .

Αυτό που απασχόλησε ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ήταν η εξεύρεση τρόπων και προσεγγίσεων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις Τεχνικές Σχολές να προσελκύσουν περισσότερους μαθητές και με ψηλότερες μαθησιακές ικανότητες.

 

Η πρώτη συνάντηση των εταίρων έγινε στις 08 Μαρτίου 2010 στο C.M.C Graduate School of Business στην Celacovice μια μικρή πόλη κοντά στην Πράγα που προσφέρει μεταπτυχιακή εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Πανεπιστήμιου, που συμμετείχε και ο ίδιος στο πρόγραμμα, κ. Witassek ενημέρωσε τους εταίρους για τα διάφορα μεταπτυχιακά προγράμματα που λειτουργούν ,δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια να εκπαιδεύσουν ικανά στελέχη επιχειρήσεων με καινοτόμες ιδέες, με πολλές δεξιότητες και γνώσεις ώστε να εξελιχθούν σε ηγετικά στελέχη.

Στον ίδιο χώρο έγινε η παρουσίαση των εργασιών της κάθε χώρας με στόχο να βρεθούν τρόποι ώστε η προώθηση των Τεχνικών Σχολών να γίνει πιο αποδοτική στην προσέλκυση μαθητών.

Επίσης συζητήθηκαν οι τελευταίες διευθετήσεις για να είναι όλα έτοιμα για την επόμενη συνάντηση που θα λάβει χώρα στην Κύπρο στην Τεχνική Σχολή Πάφου στις 3 –5Μαїού 2010 .

Την επόμενη ημέρα όλη η ομάδα επισκέφθηκε το εργοστάσιο “Bernard Brewery” παραγωγής μπύρας το οποίο κινδύνευε να κλείσει .

Η συνεργασία τους με το C.M.C Graduate School of Business, η σωστή επιλογή καταρτισμένου προσωπικού και η καλή ποιότητα υλικών παρασκευής μπύρας είχε σαν αποτέλεσμα η εταιρεία να είναι σήμερα μια επιτυχημένη επιχείρηση.

Την τελευταία ημέρα παραμονής μας στην χιονισμένη Πράγα επισκεφθήκαμε μια από τις Τεχνικές Σχολές της πόλης.“Stredni Scola Technica“. Μας έγινε ξενάγηση στα εργαστήρια των διαφόρων κλάδων. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η άριστη οργάνωση και διαρρύθμιση που υπήρχε μεταξύ των εργαστηρίων και η εύκολη πρόσβαση σε αυτά.

Μας εντυπωσίασε η άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Τεχνικής Σχολής και των εργοδοτών (εταιρείες /βιομηχανίες). Αυτό σίγουρα βοηθά το σχολείο να προσαρμόζει τα αναλυτικά του προγράμματα με βάση τις ανάγκες της αγοράς.

Οι άριστοι μαθητές κάθε ειδικότητας κατά την πρακτική τους εξάσκηση λαμβάνουν υποτροφίες από τους εργοδότες τους ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους .

Η επίσκεψη μας στην Δημοκρατία της Τσεχίας ήταν πλούσια σε εμπειρίες και γνώσεις δίνοντας μας περισσότερα εφόδια για συνέχιση του δύσκολου έργου που υπηρετούμε.

Θα ήταν παράλειψη μας να μην αναφέρουμε την εξαιρετική φιλοξενία των Τσέχων συναδέλφων .Η ξενάγηση που μας έγινε για να γνωρίσουμε την Πράγα και τον πολιτισμό της θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία για μας.